dijous, 4 de desembre del 2008

El misteri del preu del pàrking

Boy, Lerh, Ted i Ford eren quatre amics autocaravanistes que entraren a l’àrea d’autocaravanes d’aquell bonic poble, amb el propòsit de pernoctar. Recent aparcats s’acostà el vigilant i els digué el preu: “Quatre autocaravanes , a 7,50 € cadascuna, fan un total de 30 €”. Com Ford no era present, els tres restants decidiren pagar 10 € per cap i així abonar els 30 €. Passada una estoneta tornà a presentar-se el vigilant, dient el següent: “Perdonin senyors, però m’he confós. Avui comença la temporada baixa i la tarifa per autocaravana és de 6,25 €. En total serien 25 €, així que els retorno aquestes 5 monedes d’euro”.
Sorpresos per aquest gest del vigilant, els tres amics es quedaren 1 € cadascú i donarem, com a propina, els 2 € restants al vigilant.

Més tard, quan explicarem a l’amic absent, Ford, el que havia passat, aquest els respongué: “En aquesta història falta 1 €. Penseu: al final cadascú de vosaltres heu pagat 9 euros, és a dir un total de 27 €, més els dos de propina del vigilant, sumen un total de 29€, Llavors, on és l’euro que falta fins fer els 30 €?” . Boy, Lerh i Ted no sabien que dir. La solució a continuació.


En realitat el problema està mal plantejat. De fet dels 30 € originals, 25 € van ser per pagar el pàrking, 3 € retornats als tres amics i els 2 € restants per a la propina; total: 30 €. O dit d’una altra manera: dels 27 € pagats realment, 25 € són pel pàrking i 2 € pel vigilant.


(Història extreta i adaptada de “La sonrisa de Pitágoras. Matemáticas para diletantes”, de Lamberto García del Cid. Ed. DeBOLS!LLO. 2007. ISBN: 978-84-8346-428-1. Un entretingut llibre de matemàtiques a l’abast de tothom, ideal per llegir durant les llargues i fosques tardes d’hivern).
Marce