dissabte, 29 de març del 2008

LLEIDA,ENTRE LA PLANA I LA MUNTANYA (Març, 2008)


1.IntroduccióAvui és un dia fantàstic: comença la primavera, tindrem nits de lluna plena i , després de passar unes setmanes al taller, sortim amb la nostra autocaravana. El destí: visitar algunes de les comarques de Lleida, des del seu pla, verd en aquesta època de l’any (Foto 1) , a la seva majestuosa muntanya, Foto 2; gaudint-hi del patrimoni natural i cultural d’aquestes terres.




2. Llocs visitats
A continuació passaré a enumerar els llocs visitats, amb unes explicacions bàsiques, per a no avorrir. La resta de dades com les distàncies o les carreteres utilitzades les deixo en mans de qualsevol planificador de rutes, que de ben segur serà mes fiable que jo. I si voleu aprofundir en els temes us anoto algun enllaç, encara que qualsevol buscador us ampliarà la informació més interessant (horaris, tarifes,etc.).
2.1.Parc Temàtic de l’Oli (Les Garrigues)
A la comarca de les Garrigues, entre les Borges Blanques i Juneda trobem el Parc Temàtic de l’Oli, dedicat a l'olivera, l'oli i la seva explotació, perquè en aquesta comarca es produeix un dels millors olis que el ser humà pugui tastar sobre una llesca de pa. El Parc presenta oliveres datades en més de 2000 anys, que es diu ràpid; algunes semblen més escultures vives que plantes (Foto 3). També es mostren diversos tipus de premses, algunes d'elles de dimensions faraòniques (Foto 4), i tanta tècnica per a poder esprémer unes poques gotes de sabor. La visita la finalitzem visitant el museu i, com no, fent-hi alguna compra d'aquest preuat líquid.

2.2.Estany d’Ivars i Vila-Sana (El Pla d’Urgell)
Com encara falta per a que es faci de nit, decidim encaminar-nos cap a Ivars d'Urgell, i visitar el seu estany recuperat fa poc, després que fos dessecat a mitjans del segle passat. El trobem ple de fauna, d'ocells cridaners (Foto 5) i de peixos que no paren de xapotejar. Caminem una estona, ens apostem en els diversos miradors i al final de la tarda abandonem el lloc, en un moment màgic: a ponent el sol envermelleix el cel (Foto 6), a llevant una esplèndida lluna plena comença a lluir. Nota: no oblideu els prismàtics.



2.3.Balaguer ( La Noguera)
Avui ens apuntem a la visita guiada que organitza l'oficina de turisme de Balaguer . Al llarg de 2 hores viatgem a la Balaguer medieval, des de que era musulmana a l'esplendor comtal. Ens vam passejar per les seves muralles elevadíssimes (Foto 7), ens van obrir les portes de Sant Maria la Major, amb la seva nau de dimensions enormes (Foto 8), i acabarem la visita passejant per la riba del riu Segre, entre pescadors, ànecs i famílies gaudint d'aquest passeig fluvial. Cap al nord, riu amunt, s'albiren els primers relleus del Pirineu, el nostre proper destí, Foto 9.
2.4.Àger (La Noguera)

Una bona manera d'abocar-se al Pirineus pot ser per la Vall d’Àger, i ja des del Port d'Àger es pot gaudir d’una magnífica panoràmica d’aquesta vall i els espadats que la limiten pel nord, Foto 10.
Ja en Àger, visitarem una de les mes grans infraestructures viàries que hagi fet l’home per aquestes terres i , naturalment, no em refereixo a la C-12. Sortint d’Àger a peu , pel Pont Rossell, en pocs minuts ens trobem amb la Via Romana : camí d’uns 4 m d'amplada que, amb quasi dos mil·lenis a sobre, encara mostra el seu enllosat intacte (Foto 11), amb detalls constructius com els trenca-aigües situats cada pocs metres, per tal de garantir l'evacuació de les aigües de pluja. De tornada, i amb el sol ja de baixada, encara podem apreciar la bellesa als voltants d'Àger, Foto 12.


2.5 Estrets de Collegats (El Pallars Jussà - El Pallars Sobirà)
Després de llevar-nos ens acostem a l'oficina de turisme de La Pobla de Segur, recollim informació i ens dirigim cap a l'Estret de Collegats. Primer farem la ruta del Monestir de Sant Pere de les Maleses (2-3 hores, 9 km), i si be van caure quatre gotes mal comptades, vam gaudir d'unes vistes fantàstiques, on competeixen la verticalitat de les cingleres amb les dels barrancs, Foto 13.
Una vegada dinats, ens dirigim al següent destí, a no més d’1 km: l’Argenteria . Es tracta d’un magnífic aflorament de travertí en ple Collegats, producte de les filtracions d’aigua, sembla que l'aigua que els va formar ha quedat fossilitzada, Foto 14; al costat, la roca calcària apareix replegada, Foto 15.
Nota: la N-260, entre La Pobla de Segur i Gerri de la Sal presenta una sèrie de àrees de descans, amb fonts i zona de picnics, des de les quals es poden fer aquestes visites...o parar per dinar o fins i tot improvisar una pernocta. A més l’antiga nacional ara és un tranquil i ample carril de vianants.

2.6 Gerri de la Sal (El Pallars Sobirà)
Ens acostem a Gerri de la Sal per a poder conèixer el motiu del seu nom: els seus salins . L’activitat salinera que s'ha fet a Gerri, segons diuen, ve des del romans. La visita dels salins la fem guiada per la senyora que està intentant recuperar aquesta activitat. La qüestió és que a Gerri mana una font d'aigua salada (Foto 16) i des de ben antic aquesta aigua s’ha entollat en diferents basses enllosades (Foto 17) fins aconseguir que precipités l'or blanc: la sal. El sistema no deixava de ser sofisticat pel fet d'anar fent passar l'aigua per diverses etapes on cada vegada s'aconseguia una més elevada concentració de sal fins que cristal·litzava.

2.7 Llimiana (El Pallars Jussà)
Per una estreta carretera es puja, des de la N260 al poble de Llimiana , situat sobre un turó rocós. Llimiana presenta una bella església romànica (Foto 18) així com un nucli antic tot de pedra i ple de racons bonics.L’església no la vam poder visitar perquè la missa era massa tard, però del que si vam gaudir van ser de les panoràmiques: des de diversos miradors es poden tenir unes meravelloses vistes sobre la Serra de Montsec (Foto 19) o sobre tota la Conca de Tremp, amb el Pirineu Central nevat al nord, Foto 20.
El poble és minúscul, i l'espai per a l’aparcament no és gaire generós, nosaltres vam optar per aparcar a les afores, una mica abans del cementiri.

2.8 Estany d’Ivars i Vila-Sana : el retorn.
Fa tres dies, quan vam visitar l'estany, era tard i els nens es van quedar amb les ganes d'agafar les bicis. Avui no: després de dinar, amb Ferran i Sara a sobre de les nostres bicis desmuntables, comencem l'excursió. Van ser tres hores de gaudir novament del paisatge (Foto 21), la fauna (Foto 22)..i sempre al darrera de les bicis...que jo anava a peu, xino-xano, carregat de prismàtics, càmera de fotos i , sobre tot, sense cap pressa.

2.9 Sant Ramon (La Segarra)
Acabem la nostra sortida a les portes del Santuari de Sant Ramon, situat al municipi del mateix poble. L’edifici , del segle XVII, imposa per la seva dimensió i aspecte sòlid (Foto 23). La intenció era apuntar-se a les visites guiades que organitza l’oficina de turisme, però inexplicablement l’oficina estava tancada. Així que vam improvisar: a dins de l’església, amb una entorn d’allò més místic, (Foto 24), vam picar una porta i el monjo que ens va atendre, molt amable, ens va dedicar una mitja hora per a visitar el claustre, l’habitació on tenen el llibres dels càntics, incunables amb precioses miniatures (Foto 25)
, així com l’antic menjador on exposen innumerables làmines pintades d’ex-vots, des de les més innocents a les més artístiques. La visita ens va saber a poc, la repetirem, aquesta vegada amb la visita guiada turística.

3.Pernoctes i la resta 3.1.Pernoctes:
-Les Borges Blanques: barri proper a l’estació de bus, carrers amples i enllumenats, de cases o petits blocs i alguna nau industrial.
-La Pobla de Segur: pàrquing engravillat entre el Pavelló Poliesportiu i el riu Flamisell ( Foto 26). Existeix una font pública al costat del pavelló.
-Tremp: zona de l'estació de tren i de bus. Carrer molt ample, amb parc infantil.
-Sant Ramon: carrer de les pistes poliesportives, que desemboca just en front del portal del Santuari de Sant Ramon, Foto 27.

3.2. Area d'autocaravanes:
-Area de Servei "Lleida", autopista AP-2: àrea d'autocaravanes en cada sentit .Nota: la situada en sentit Barcelona no subministrava aigua (març 2008).
Cornellà de Llobregat, 29 de març de 2008.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies, gràcies, gràcies.
Només es pot dir això.
No es tracta de descobrir llocs, sinò de veure'ls de manera diferent.
Disculpa si te'l copiem!

DeSig ha dit...

Gràcies per visitar la meva terra i sobretot per passar pel meu poble, La Pobla de Segur.
Salutacions
David