dissabte, 15 de desembre de 2012

EL SOLSONÉS AMB AUTOCARAVANA (Novembre de 2012)

1.Introducció
Des de que l'any passat vam conèixer algun racó bellíssim d'aquesta comarca tornar-hi era qüestió de pocs mesos. I ara, amb l'excusa de caçar bolets, li dedicaríem una escapada en autocaravana d'un cap de setmana llarg: la idea és fer unes excursions, conèixer part del seu patrimoni cultural, una mica d'història .... i si a sobre cacem uns bolets, serà fantàstic!!!

2. Llocs visitats

2.1 Fregant el Solsonès: Castell de Boixadors.

Però abans d'entrar en el Solsonès, farem una paradeta al seu límit meridional, en l'Alta Anoia. Farem la curta excursió que des de Els Seguers arribar fins el Castell de Boixadors. Per arribar als Seguers és fàcil: des de l'eix transversal o C-25, ens dirigim a La Llavinera, abans d'entrar-hi, agafem la pista asfaltada que va a l'aeròdrom, el deixem a l'esquerra i continuem fins els Seguers, grupet de cases, situada en una cruïlla de camins ( amb cartells indicadors, un monòlit, un contenidor d'escombreries, etc.). Aquí comença la nostra excursió. Fa una tarda tardoral magnífica, ben solejada que fa destacar els vers dels conreus. La pista que mena al castell, ampla i abalisada amb marques grogues, supera els conreus i s'endinsa per un bosc de pins i alzines. 45 minuts més tard trobem el castell. Vistes magnífiques, masies disseminades, alguna església perduda....i cap bolet.Tornem a l'autocaravana, proper destí: Solsona, capital del Solsonès.

2.2 Solsona: divendres, mercat.

Arribem a Solsona quan s'ha fet fosc. I mentre Sara i Ferran fan deures a l’autocaravana, Montse i jo decidim fer una passejada nocturna pel nucli històric, carrers porticats, molta tranquil•litat i tot sota les estrelles ... dels balcons. Tornada cap a l'autocaravana, a sopar i a dormir. Al dia següent trobem una Solsona animadíssima: avui divendres hi ha mercat. Nosaltres optem per acostar-nos a l'oficina de turisme, visitem el seu centre de la ganiveteria i acabem visitant el Pou de Gel: centenària instal•lació dedicada a la conservació i comerç de gel, mantinguda en un perfecte estat. I ara si: ens endinsem en el nucli històric i el seu mercat setmanal. 
2.3. Olius: del romànic al modernisme, en 50 passes.

Acabats de dinar, marxem a la veïna Olius. En aquest petit poblet podreu trobar la seva església romànica dotada d'una cripta digna de les millors catedrals. En el subsòl trobareu un bosc de senzilles i belles columnes suportant uns arcs de canó, tot fet amb pedra sense desbastar. 


Acabada la visita romànica, travessem la carretera i 800 anys per acostar-nos al minúscul cementiri d'Olius. Obra modernista peculiar on geologia, botànica i mort troben una combinació de pau i equilibri com mai he vist en aquests llocs.I ara marxem cap a la muntanya. Propera parada i pernocta: Port del Comte.


2.4. D' excursió natural a passejada històrica

Ens despertem i trobem un cel cobert i gris. Amb aquesta climatologia poc acollidora descartem fer l'excursió de Sant Serni al Santuari de Lord, no sigui que a mitja excursió ens sorprengui la pluja. En lloc de l'excursió farem la visita guiada que s'organitza a Sant Llorenç de Morunys, amb motiu de la Fira dels Ous d'Euga...o carbasses. 


Una bonica passejada per la història de la vila, des de la seva època romana fins l'actualitat, els seu patrimoni arquitectònic i etnològic. 


Acabada la visita tornem a l'autocaravana i marxem en direcció Solsona, per mirar de buscar un lloc per dinar, per sota de l'Embassament de la Llosa del Cavall. Allà, mentre endreço una mica l’autocaravana, la Montse i els nens dediquen una estona a caçar bolets, amb resultats simbòlics.


I des d'allà, cap a casa: Ferran i Sara tenen exàmens la setmana vinent i decidim avançar la tornada.

3. Llocs de pernocta, estacionament i àrees d'autocaravanes  

A continuació us explico els llocs utilitzats per pernoctar, canviar aigües o simplement estacionar la nostra autocaravana.


-Els Seguers (La Llavinera). Una vegada arribats al lloc d'inici de l'excursió, vam estacionar l’autocaravana en un sobreample de la pista, anant en direcció a Les Bassetes.-Calaf.Àrea d'autocaravanes de la benzinera BonArea situada en la N-141, a l'entrada del poble segons entreu des de Manresa. 
 -Solsona. Estacionament i pernocta per sota del Pg. de les Moreres i la catedral, a peu de riu. Pàrquing de terra, accessible des del carrer Països Catalans. Tranquil i a un pas del nucli històric.-Olius. Estacionament en el ample pàrquing de terra situat a peu d'església.-Port del Comte. Estacionament en un dels pàrquings asfaltats de l'estació d'esquí. Tranquil•litat i natura.

 -Sant Llorenç de Morunys. Estacionament en l’accés sud del nucli, al costat de l’Oficina de Turisme. Pàrquing asfaltat i esplanada de terra on estacionar.Marceliano Cardoso Romero
marcecrn@yahoo.es
Cornellà de Llobregat, desembre de 2012.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola Marce:
Som una família d'autocaravanistes des de 1990.
Et felicitem per l'aniversari del teu bog. Nosaltres el vàrem descobrir l'estiu passat i la veritat és que ens ha fet força servei. Per cert , records de Monsieur Miranda de Sant Emilion. Es va quedar molt sorprés de saber que sortia en un blog.
Ara que tenim vacances per cap d'any aprofitarem per anar a les Garrigues.
Una abraçada i segueix així!!
Xavier i Montse