dissabte, 10 de maig del 2008

UNS DIES PER GIRONA (Maig 2008)

1.Introducció
Fa molts mesos que no passegem per terres gironines, i ara que arriba el bon temps i la gent comença a tirar cap a la costa, decidim anar-nos amb la nostra autocaravana cap l'interior. Començarem fent-hi algunes excursions per la comarca del Ripollès i acabarem coneixent el passat ibèric del Baix Empordà, i al mig alguna visita a pobles amb molta història.

2.Llocs visitats
Passo a anotar el llocs visitats, afegiré algunes fotos i seré tot el breu i concís que pugui. Per a mes dades (situacions, horaris i la resta) us invito a recollir-les per la xarxa, amb l’ajuda d’algun buscador.

2.1 Refugi d’Ulldeter.
Poc abans d'arribar a les instal·lacions de Vallter 2000, un revolt de la carretera presenta una esplanada en terres, es el pàrquing del refugi d'Ulldeter, on deixem la nostra autocaravana. Del pàrquing, i escortat per un riu Ter recent nascut, surt un camí que per paisatges fantàstics , Foto 1, et porta al refugi i des d'allà a innumerables destins, a cada qual millor: les fonts del riu Ter, el Coll de la Marrana, Bastiments, etc. I tot dominat per una natura impressionant, tenyida del verd dels prats, del gris del granit i el blanc de les últimes neus, Foto 2.

2.2 Camprodon

A primera hora de la tarda arribem a Camprodon, bell poble del Pirineu gironí, conegut pel seu pont sobre el riu Ter , Foto 4, i les seves històriques galetesA més, per a nosaltres Camprodon ja suposa una parada obligada. Primer: per a visitar una antiga botiga, propera a l'església, i fer-nos amb una mostra dels seus embotits i formatges de la zona. Segon: degustar una bona tassa de xocolata desfeta i si a sobre pots mullar-hi pa de pessic, allò ja frega la il·legalitat







2.3 Sant Pau de Seguries
Aparquem l'autocaravana a la travessia del poble i ens disposem a conèixer la seva calçada romana. Des d'aquest petit poble, i en direcció a la Vall de Bianya, surt una antiga calçada romana
, tota enllosada que sorprèn pel seu bon estat de conservació, Foto 5. Al llarg del recorregut, abalisat amb rètols informatius, es pot comprovar l'enginy dels romans en això de construir carreteres: calçades amb vorada, cunetes tranversals, pilons guarda rodes per a evitar la sortida dels carros Foto 6, etc.I a sobre, la calçada discorre per un entorn d'allò més bell, Foto 7.











2.4 Pobles camí de l’est
A bord de la nostra autocaravana, abandonem el Pirineu gironí en direcció est, utilitzant-hi la C-26 i a continuació la N-260. Al llarg d'aquesta ruta l’autocaravanista té l'oportunitat de fer parada en pobles famosos per la seva riquesa cultural o natural, la llista pot ser interminable: la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts, Castellfollit de la Roca, Besalú, Figueres etc.
Nosaltres optem per fer parada i fonda en Castellfollit de la Roca
, Foto 8, tastar la seva gastronomia, descobrir la seva pastisseria (atenció a les magdalenes) i trepitjar la Roca, sobre la que s’asseu el poble, restes d'una antiga colada de lava que es precipita riu avall, fins que va solidificar.




2.5 Peratallada

La ruta cap l'est l'acabem a la comarca del Baix Empordà, a Peratallada
, antic poble medieval, encerclada per un fossar excavat a la roca, Foto 10, que de ben segur va ajudar a donar-li el seu nom. També es pot passejar per la seva plaça porxada, contemplar les restes de les antigues muralles i torres, o simplement deambular pels seus carrers empedrats, Foto 11.

2.6 Ullastret

A Ullastret existeix un magnífic poblat ibèric
en un bon estat de conservació Foto 13. La visita, gratuïta, es pot fer per lliure i amb el suport dels panells i cartells indicadors. A més, alguns dies la visita es fa teatralitzada per personatges vestits com autèntics indigets, Foto 14.També existeix un museu així com un parell de miradors amb meravelloses vistes sobre els voltants.












3.Pernoctes i d’altres
-Vallter 2000: Pernocta en els aparcaments d’aquestes pistes d'esquí, Foto 15.
-Camprodon: pernocta en el pàrquing Mas Ventós, a pocs minuts del conegut pont de Camprodon.
-Area d'autocaravanes: en ambdues àrees de servei "L'Empordà", a l'AP-7, pk 35.
-Peratallada: pàrquing de terra i enjardinat, situat a l'altra riba de la riera, Foto 16. Amb lavabos, una font i parc infantil. Sembla ser que en temporada turística cobren uns 2-3 euros per dia.


Marceliano Cardoso Romero
Cornella de Llobregat, 10 de maig de 2008.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Hola, sóc nova com autocaravanista, encara que he passejat molt per terres gironines. Els teus comentaris m'han sigut molt útils i els tindré en compte per les sortides per aquestes terres tan maques.
Gràcies pel temps dedicat!
Cecília