diumenge, 14 de març de 2010

ESCAPADA EN AUTOCARAVANA PER TERRES BARCELONINES (Febrer 2010)

El darrer cap de setmana de febrer se’ns presentava sense compromisos familiars, ni infantils ni esportius, així que l’aprofitaríem, encara que fos un cap de setmana curtet, de dissabte a diumenge. I així, vaig planificar una curta escapada en autocaravana, molt propera a casa nostra. Com veureu el nostre itinerari no abandona la província de Barcelona, i seguirà una ruta, que de nord a sud, ens durà de l’interior barcelonès a la costa; d’un paper artesanal a un palau de l’art; d’un curiós penya-segat a una grandiosa panoràmica. I pel mig, una calçotada, que ara és l’època.
Afegiré alguna foto i al final anotaré els llocs d'estacionament i pernocta.

Capellades: l’aigua feta paper.

El nostre primer destí es troba a Capellades; allà visitàrem el seu Molí Paperer i mitjançant la seva visita guiada vam conèixer l’antic ofici de fer paper a partir de roba vella i amb la força de l’aigua, que impulsa els molins. La visita és molt amena i didàctica, amb possibilitat de participar en un taller on fabricar el teu propi paper.

Per cert, l’autocaravana la vàrem aparcar als pàrquings senyalitzats per autobusos, situats en les proximitats al Molí i a escassos 150 m.

Capellades: l’aigua feta pedra.

Acabada la visita, els nens optem per quedar-se jugant al voltant de l’estany del Molí i nosaltres, Montse i jo, ens acostem al penya-segat sobre el què s’assenta Capellades. Aquest penya-segat, anomenat Capelló, presenta una aspecte d’allò més curiós al estar recobert per roca travertínica resultat de la deposició química que deixaren les aigües al precipitar-se pel penya-segat. A dia d’avui sembla que l’aigua s’ha petrificat, deixant a la paret vertical formes estranyes, quasi fantasmagòriques. El lloc el visitàrem des de la Ronda del Capelló, donat que no es podia accedir a les passarel•les que t’acosten a pocs metres de la paret.

Vilanova i la Geltrú: art filantròpic.Encara amb el gust de la salsa romesco als nostres paladars entrem en Vilanova i la Geltrú; allà aparcàrem l’autocaravana al pàrquing de superfície situat en front de l’estació de tren.
La nostra intenció és visitar el Museu Biblioteca Víctor Balaguer. Aquest personatge polític a cavall dels segles XIX i XX va fer donació d’aquest Museu-Biblioteca. Actualment el lloc acull autèntiques obres d’art de la pintura i l’escultura, de tots els temps; algunes segur que us resultaran familiars ja que sortien i surten en molts llibres de text; també n’hi ha un parell de sales etnogràfiques. I per acabar, la Biblioteca, de fustes nobles i amb l’estil d’altres èpoques i algun que altre incunable.Begues: porta del Garraf i d’extenses panoràmiques.

Acabem l’escapada fent una excursió guiada organitzada del Parc del Garraf. Una vegada formalitzada la inscripció a l’oficina del parc vam seguir al nostre guia, amb l’autocaravana, fins les afores de Begues, on aparcàrem en una ample pista de terra i punt de partida de nombroses excursions pel Garraf.

La ruta , d’uns 7 km i fàcil, té com punt culminant les Agulles (552 m.) i resulta amena amb els apunts geològics i biològics del guia, que et permet descobrir la riquesa d’aquest lloc tant proper a la zona metropolitana; I així vàrem descobrir la vegetació del lloc; algun rastre de porc senglar o el margalló, única palmera autòctona europea. I al cim, unes meravelloses panoràmiques del Delta del Llobregat; i sobre tot quan Ferran i Sara vàrem descobrir, cap el sud-est, una sorprenent vista de la Serra de Tramuntana, situada a uns 180 km a...Mallorca!!!. El moment, inoblidable.

Aparcaments, pernoctes i àrees d’autocaravanes.

Si parlem d’estacionaments:
-Capellades: estacionament al Camí del Cementiri, al voltant del poliesportiu municipal. Senyalitzat com a pàrquing per autobusos.
-Vilanova i la Geltrú: estacionament a la Plaça d’Eduard Maristany, a l’estació de tren. Gran superfície compartida amb una estació d’autobusos.
-Begues: estacionament al C/de la Providència, a escassos 300 metres del centre i de l’oficina del Parc del Garraf.

En quant a àrees d’autocaravanes:
- Avinyonet del Penedès: pernocta i àrea d’autocaravanes a la Masia de Can Batlle. Senyalitzada des de la ctra. N340 al seu pas per Avinyó Nou. Entorn vinícola , tranquil i amb bones vistes.
I si necessites una altra àrea d'autocaravanas, totes les de Catalunya les pots trobar aquí.
Marceliano Cardoso Romero
marcecrn@yahoo.esCornellà de Llobregat, 14 de març de 2010