dimecres, 16 de gener del 2013

ESCAPADA EN AUTOCARAVANA PER LES TERRES DE L'EBRE (Desembre de 2012).


1 Introducció
 
Aquest més de desembre amb temperatures, per fi, ja hivernals la Montse i un servidor vam concloure que quin millor destí trobaríem , per aquest pont, que les Terres de l'Ebre, on segur que trobaríem algun bri de sol i temperatures una mica més suaus.

És clar que parlar de pont seria pretensiós: a mesura que els fills es fan grans comencen a tenir compromisos i per molt pont de desembre que vulguis gaudir, si a la setmana vinent tindran un munt d'exàmens, no et queda més remei que adaptar l'escapada a l'agenda escolar...és el que hi ha.

Aquest és el nostre relat de l'escapada d'un pont retallat de desembre per les Terres de l'Ebre, entenent-les en un sentit (superficial i ) mot ample, tan ample que ens ha dut del Priorat fins les primeres serres de la Terra Alta, sense oblidar-nos de Delta ni ... dels exàmens.






A continuació descriuré breument els llocs visitats, afegiré algun enllaç i indicaré els aspectes autocaravanístics més rellevants.

2. Llocs visitats

2.1. Cartoixa d’Escala Dei

Abans de dinar arribem al petit poble d'Escala Dei. La nostra intenció és visitar la Cartoixa d'Escala Dei, en concret volem afegir-nos a la visita guiada que fan a les tardes. La visita , de 45 min., t'acosta a la història del lloc, la curiosa vida cartoixana ( que no monacal) i sobre tot als esforços que s'està fent per recuperar aquest indret pel públic.  A destacar el fet que si es fa la visita per lliure dubto que es pugui entendre tota la importància del lloc i l’imponent presència de la Serra de Montsant.


Per visitar la cartoixa hem estacionat l'autocaravana en front de l'oficina d'informació turística del poble d'Escala Dei, que disposa de parc infantil i font pública. Des d'allà hem fet la passejada fins la cartoixa, de menys de 1000 m., per una pista asfaltada entre vinyes, i amb els penya-segats de la  Serra de Montsant tancant l'horitzó.


També podeu accedir amb l'autocaravana fins el mateix pàrking de la cartoixa, ara bé l'estretor de la pista us farà trencar alguna llei fonamental de la matèria si us creueu amb un altre vehicle.

2.2. El Delta.

Abandonem el Priorat a darrera hora de al tarda de tal manera que arribem al Delta quan ja és fosca nit. Avancem amb l’autocaravana escortats per  canals i conreus; de tant en tant alguna caseta es reflecteix en els camps inundats o algun ocell aixeca el vol espantat pels  nostres llums... finalment arribem al nostre destí: la Platja del Trabucador. Tranquil•litat,  cel estrellat, rumors de l'onatge, llums del continent... una nit fantàstica.



I el matí més. Em llevo d'hora per gaudir d’una sortida del sol espectacular, sembla que incendia el cel. Matí esplendorós, atmosfera neta...no com la caputxina del costat, que té l'aixeta de les grises oberta i regalimant , mentre a l'interior renten plats. Això no m'agrada i m'acosto:

-Bon dia - que li dic a la senyora a través de la finestra del saló - teniu l'aixeta oberta i s'està abocant l'aigua bruta.
-Oh! está abierto el grifo? - em respon amb sorpresa  fingida - Ahora lo miramos.

I continua fent dissabte. Marxem amb el convenciment que era conscient que abocava les residuals, que tant se li en donava que estigués en un lloc públic, un parc natural, que està fent una marranada i que a 5 minuts, als Muntells, disposa d'un àrea d'autocaravana.

2.3. MónNatura

Bé, abans d’abandonar aquest paradís a pesar d’algun visitant incontinent,  volem visitar Mónnatura. Es tracta d’un recent centre d'interpretació natural que t’acosta a la riquesa natural i industrial del Delta. I dic industrial perquè una part important de la visita guiada es fa al voltant del procés d’obtenció de sal marina. 



Naturalment, la visita també t’acosta a la riquesa biològica del Delta, aèria i aquàtica. I al final , una demostració de birles o bitlles catalanes, on els visitants tenim l’oportunitat de posar a provar la nostra destresa en aquest antic esport o joc. 
Visita recomanable, per grans i petits, porteu prismàtics i càmera de fotos. Acabem el matí en front una bona taula, a Deltebre.

2.4. Gandesa. Una batalla de quatre mesos i 100.000 morts.


Després de dinar, pugem a l’autocaravana i enfilem direcció nord, riu amunt, fins Gandesa. Aquí visitarem el Museu de la Batalla de l'Ebre, d’aparença exterior modesta però ric en contingut: interessant els audiovisuals així com el material exposat, trobat al front de batalla. Impressiona la història d’aquesta batalla, així com la de cadascú dels que va participar, tornés o no del front. 
Estacionar l’autocaravana a Gandesa mai ens ha representat un problema, nosaltres darrerament ho hem fet al darrere de la Cooperativa Modernista de Gandesa.
Acabada la visita, anem a buscar el lloc de pernocta, a pocs quilòmetres d’aquí, en Ascó, vila autocaravanista.

2.5. La Fatarella

Avui abandonarem la vall de l’Ebre i remuntarem fins La Fatarella, petit poble de la Terra Alta que aquest cap de setmana celebra la Festa de l’Oli i més coses. Nosaltres hi entrem a primera hora, i en lloc de buscar la Fira, optem per estacionar a l’altre extrem, així ho fem fàcilment i ens “obliguem” a travessar el nucli antic: cases empedrades, els seus perxes,  racons  plens d’història, i al final, en el camp de futbol: la Cerdanya. 

Perquè avui és fa una exhibició de gossos d’atura vinguts de l’altre extrem del país. És increïble la compenetració que es pot aconseguir entre pastor i els seus gossos per tal de conduir un grup d’ovelles que si tinguessin un comndament a distància. I l’art no és limita als ramats d’ovelles.

Acabada l’exhibició, les espectadors ens acostem a observar com un ferrer posa les sabates noves a un cavall.
Ha estat un matí entretingut, i ara comencem la tornada. Propera etapa: un lloc per dinar i fer memòria.




2.6. Les Camposines, la memòria.

Anant en autocaravana cap el sud ens topem, a les Camposines, amb el memorial dedicat als caiguts en la Batalla de l’Ebre, i considerem que l’ocasió és perfecte per aturar-nos, visitar el lloc i dinar. 
Aquest memorial és molt recent i permet posar-li nom i cognom al drama que va suposar la batalla. Lloc tranquil, emotiu i amb bones vistes. 


Tornem a l’autocaravana que l’hem estacionada en un camí proper a l’entrada oficial al memorial. Anotar que el Memorial disposa d’un reduït pàrquing al costat del monument.

Ara ja només ens resta dinar, i reprendre el camí cap el nord, cap a casa.

3. Àrea d’autocaravanes, llocs de pernocta i estacionament.

A continuació us anoto els llocs que hem utilitzat en aquesta escapada:

Escala Dei.Estacionament en front de l’Oficina de Turisme, encara que el poble és tant petit que ho podeu fer en qualsevol lloc on pugueu. També us podeu acostar a la cartoixa, per una pista asfaltada estreta.

Platja del Trabucador, Sant Carles de la Ràpita. Estacionament i pernocta en aquesta platja infinita, en companyia de tres autocaravanes més.



Gandesa. Estacionament  darrera de la cooperativa modernista.

Ascó. Pernocta i àrea d’autocaravanes, encara que per aquest territori o rodalies, en podràs trobar més.





La Fatarella. Estacionament en la Ctra. Camposines , cantonada amb el Carrer Castellets.
Les Camposines. Estacionament al costat del Memorial, situat a peu de la carretera N-230 i a prop de la intersecció amb la TV-7331.

Marceliano Cardoso Romero
elmonperlafinestra@gmail.com
Cornellà de Llobregat, 13 de gener de 2013.

2 comentaris:

Adolf ha dit...

Conec la ruta que anomenes i l'hem feta de diverses maneres.
En quan a llocsper parar o àrees, n'hi ha més:
Priorat: a La Morera de Montsant es pot pernoctar a l'aparcament del poble, un lloc bonic.
A Vilella Baixa i altres pobles, trobem uns berenedors al costat del poble amb aigua, desguàs d'aigues i pernocta.
També al Delta si aneu a la Casa Verda de l'Encanyissada trobareu una àrea o aparcament gratuït, amb servei pagant de reposició d'aigua i desguàs.

Marce ha dit...

Gràcies Adolf pels llocs que apuntes. Tarragona té molt a oferir, i particularment el Priorat m'agrada molt visitar-lo, com la Terra Alta, etc. etc. I si de mica en mica cada vegada tenim més àrees: al Masroig han posat una fa escasament un mes.
Salut i bona ruta.