dilluns, 1 de novembre del 2010

EL NORD DE PORTUGAL EN AUTOCARAVANA, Agost 2010 (Part 3/3)


La logística autocaravanista

Aquesta és la tercera i última part del relat del nostre viatge per Portugal. A la primera part parlava del país en general i a la segona descrivia els llocs visitats. Ara, anotaré tots aquells aspectes relacionats amb la logística autocaravanista, inclosos els estacionaments d’aquells llocs on considero que poden ser útils.
Els anotaré per ordre cronològic de visita:

Platja d’Azibo: estacionament i pernocta a la platja del barragem, o embassament, d’Azibo, senyalitzat a la IP-2, una vegada abandones Macedo de Cavaleiros en direcció a Bragança. Lloc tranquil i de fàcil estacionament. I una vegada els banyistes comencen a marxar, pots reubicar l’autocaravana per a la pernocta, allà on vulguis, sota les estrelles o sota els arbres.




Bragança: estacionament a la part alta de l’avinguda Cidade de Zamora, a uns 400 m del castell i ciutadella.


Macedo de Cavaleiros: pernocta i àrea d’autocaravanes amb borne (2€/serveis) a la Rua das Piscinas. Al costat de les Piscines de Macedo, és qüestió de seguir els cartells de les piscines. Lloc tranquil.




Vila do Conde: estacionament a l’avinguda Baltazar de Couto, cantonada carrer Dom Alfonso Henriques. Petita esplanada de terra, envoltada d’edificis d’habitatges i a 300 de la platja.


Vila do Conde: després de la platja ens vam desplaçar al lloc de pernocta, una esplanada amb graveta, situada a l’avinguda Marquês de Sá de Bandeira, a la riba dreta de la desembocadura del riu Ave i a 300m del castell de São João Baptista, on també hi ha una platja. Freqüentada per altres autocaravanes i pescadors de canya.



Via Nova de Gaia: pernocta i àrea de serveis per autocaravanes a l’interior del Parque Biologico de Gaia, situat a la esquerra de la carretera EN-222, en sentit Aldeia Nova. Disposen de places delimitades, amb gespa i connexió elèctrica. El preu ( 4€/autocaravana, 4€/persona) inclou l’entrada al Parque Biològico.




Apulia: pernocta al barri d’habitatges unifamiliars situats al sud de la població, molt a prop de la platja. Tranquil.


Viana do Castelo: estacionament a l’aparcament asfaltat en front del castell de São Tiago da Barra, al costat de l’avinguda do Camp do Castelo. Una altra possibilitat pot ser el pàrquing de pagament situat al moll del Vaixell Museu Gil Eanes, hi varem veure alguna càmper i autocaravana.




Viana de Castelo: bogaderia al carrer Rua do Marquês, núm. 17. Oberta les 24h, tots els dies.








Lordelo: pernocta i àrea de serveis al carrer limítrof al parc del riu, en front de l’Igreja Matriz, i en proximitat del cementiri. Lloc tranquil amb un magnífic parc fluvial, amb zones de pícnic.





Peso da Régua: estacionament en pàrquing de superfície asfaltat, molt a prop del port fluvial, entre la Av. de Ovar i la Av. do Douro, a l’entrada occidental de Régua. Hi ha WC i sospito que algunes de les autocaravanes estacionades hi havien pernoctat.



São João da Pesqueira: anàvem en ruta i vam veure un àrea de serveis per autocaravanes, a l’entrada del poble , venint de l’est per la ctra. N-222, en una esplanada en terres situada a la esquerra i abans d’una rotonda. Semblava que encara estava en construcció. No la vam utilitzar.




Vila Nova de Foz Côa: estacionament i pernocta en un carrer tranquil, en les proximitats de la caserna de la Guardia Republicana i a uns 250 m del nucli antic. Carrer ample, asfaltat i enllumenat.




Torre de Moncorvo: àrea d’autocaravana situada en la perifèria del nucli urbà, al costat de les piscines i el camp de futbol. Es troba senyalitzada, amb places d’estacionament, zona de picnic i edifici de WC i dutxes. Una molt bona àrea.






Barcelos: pernocta al final del carrer Rua Rosa Ramalho, al costat del riu i de la zona de les piscines municipals. Val a dir que, malauradament, algun autocaravanista confonia els conceptes estacionar amb acampar.





Freixo de Numão: àrea d’autocaravanes amb places d’estacionament situada a les afores del nucli. Senyalitzada.






I si necessiteu algun lloc més, en aquesta web autocaravanista en podreu trobar més.


Etapes i despeses

El nostre viatge en autocaravana per Portugal ha necessitat de 3500 km, dels quals 1.500 km s’han fet dins de territori portuguès al llarg d’11 dies. Si us interessen les etapes, aquí les teniu:


Si parlem de despeses, les podem repartir de la següent manera:
Combustible: 569 €
Peatges: 56 €
Consum turístic: 478 € ( no es comptabilitzen les despeses alimentàries com compres en supermercats i restaurants).
Total: 1.103 €.


Conclusions
En conclusió, hem trobat un Portugal amb gran part dels pobles engalanats per les festes locals d’estiu; un poble orgullós i molt acollidor, molt sol•lícit quan els hi demanaves ajuda, amb ganes de fer-se entendre; vaja, que et trobaves molt còmode amb ells. I si a això li afegeixes que moltes autopistes són de peatge, és pot dir que ens sentíem plenament com a casa. Sobre les carreteres utilitzades, cap queixa i amb tendència a millorar, vistes les obres en marxa que ens hem trobat. I acabo amb un consell que hem sentit més d’una vegada dels mateixos portuguesos: millor visitar aquesta zona fora del període estival, a finals de primavera o cap a la tardor, amb temperatures més suaus; de totes maneres, com heu pogut veure, sempre pots disposar d’una praia a ma on refrescar-te. Això sí: hem hagut de prescindir de les excursions previstes.
Marceliano Cardoso Romero
marcecrn@yahoo.es

Cornellà de Llobregat, novembre de 2010.